2013. május 7., kedd

Régi ágy: kidobjam? Felújítsam?

Van egy jó hírem: ne dobja ki a régi ágyat!
Igen. Vagyis nem! Ne dobja ki! A jó hír az, hogy sok háztartásban van még mindig a régi "Domus-os kórból" való, vagy azelőtti beépített ágyneműtartós kárpitos ágy, amihez az esetek egy részében még kanapé és fotel is van ugyanazzal a kárpittal és ezek az esetek többségében egy kis segítséggel vagy barkács hajlammal megmenthetők. Itt most nem a múlt századfordulós vagy azelőtti Biedermeier ágyakról beszélünk, bár azokból is mentettünk már meg egy párat. Viszont ezek sem mai "csirkék" már, de egyet tudni kell róluk: ezek még minőségi alapanyagokból készültek. A vázszerkezet többnyire tömör fából vagy igazán strapabíró faforgácslapból készült, a kárpit vastag és minőségi szövetből. Egy szóval optikailag nagyon sok esetben ezek az ágyak, bútorok még nagyon szép állapotban vannak. Viszont az ágy. Viszont a matrac belső szerkezete. A 20-30 év használat azért nem marad nyomtalan és ezek az ágya mára kigödrösödtek, rugói felpuhultak, a párnázó szivacs a kárpit alatt szétporladt, néhol egy-két rugó el is tört már a matracban. Dobjuk ki? OK, persze, haladás, új divat meg minden, de akkor megy a fotel is meg a kanapé is a lecsóba, pedig az szinte még hibátlan. És hát kár is lenne érte. Meg akkor most mindenből vegyünk újat? Új kanapé. új ágy, új fotel; Mama, erre az Isten pénze sem lesz majd elég!

Nem, nem. Hívunk szépen egy kárpitost és újrakárpitoztatjuk az egészet. Ezzel azonban majd két probléma lesz. Az egyik, hogy nem nagyon vannak már kárpitosok, az idősebb generáció, aki még az epedát is ismerte már nem nagyon aktív, a közép generáció meg nem szereti a bonyolult dolgokat, macerás feladat, kevés pénz;  fiatal kárpitos meg egyszerűen nincs már. A másik, hogy még ha találunk egy egy régi szakit, aki majd kijön, megnézi, kicsit csóválja a fejét és elkezd majd számolni: kiszállás ide, szállítás oda, szállítás vissza; mindehhez rakodó is kell, mert ugye nehéz egyedül; rugó, párnázóanyag, munkadíj, nincs olyan kárpit szövet csak ilyen van, akkor viszont a fotelen is le kellene cserélni, mert mégis csak hogy néz majd ki, meg a szófán is... Hol is tartunk? Atyaisten! Ezért már tényleg lehetne újat venni mindenből.

Ettől lehet, hogy még David Rockefeller is kiakadna...

Egy időben üzleteinkben megszaporodtak az ilyen panaszok. Kimentem egy-két ilyen helyszínre és megnéztem egy-egy ilyen ágyat. Tapogattuk, méricskéltünk, agyaltunk és megszületett az első ilyen átalakítás. az első sikeres "műtét" két egyszemélyes ágyon lett elvégezve és minden úgy alakult ahogyan terveztük: megmaradt a két régi ágyneműtartós ágy, nem veszett el az ágyneműtartó funkció, új matracot kapott mind a két ágy és innentől kezdve akárhányszor lehet majd matracot cserélni rajta -további beavatkozás nélkül.

A beépített ágyneműtartós kárpitos ágyak felnyíló része maga a matrac is, amelyen fekszünk. Ez egy egybe kárpitozott egység, amelynek váza egy általában 5x5cm vastag fa keret, amely megegyezik a matrac méretével, rakta egy faforgács lap, erre került a rugósor (vagy a szivacsréteg) és végül az egész szépen le lett kárpitozva.

Klasszikus, régi egyszemélyes kárpitoságy

Lehúzzik a két sínről az egész matracszerkezetet és letesszük a földre (ez többnyire kétemberes feladat). Azt csináltuk, hogy kitapogattuk az alsó fa keretet és a keret felső éle fölött, mintegy 5-8 centiméterrel körbevágtuk a kárpitot, gyakorlatilag megskalpoltuk és mint egy kalapot levettük az így kapott "sapkát". Minden, amit a kárpit alatt találtunk kiszedtük, egészen a fa keret szintjéig kibontottunk mindent az ágyból: habszivacs réteg, rugósorok, afrik, alsó faforgács lap, bujkáló német katona, stb. -mindent szép sorban kiszedtünk. (halkan jegyzem meg: ez egy nagyon poros, kellemetlen része lesz az átalakításnak)

Remélem eddig sikerült követni, megmutatni sokkal egyszerűbb lenne, most így egy kicsit ez is olyan, mintha a lecsó ízét szeretném betűkbe önteni. Nos, amit most látnunk kellene, az egy a földön fekvő fa keret, amin körbe a régi kárpitból megmaradt 10-12cm széles sáv fut körbe és az 5-8 centiméterrel feljebb levágott kárpit jobbra-balra fityeg. Az alsó tartó keretet természetesen előtte már lemértük és a szélességnem megfelelő deszka bordázatot legyártattuk és vittük magunkkal. Ezt a köteg (franciaágynál két köteg) deszka bordázatot besliktoltuk a fityegő kárpit közé, hogy mindegyik szépen ráfeküdjön a fa keretre, egyenletesen eligazgattuk és előfúrás után kivétel nélkül mindegyiket lecsavaroztuk a fa kerethez.

Bizonyára észrevették, hogy most már építünk és ez a jobbik része a dolognak. Nos, le van csavarozva az összes ágydeszka. A fityegő kárpitot befelé ráhajtottuk az ágydeszkákra (olyan 2-4cm marad majd erre) és mechanikus tűzőgéppel szépen feszesen körbetűztük az egészet. Amit kaptunk, az egy szépen körbekárpitozott fa keret, amelyben sűrű deszkabordák vannak. A nyitás oldalának ellenkező oldalára érdemes egy két sarokfület felcsavarozni, ezek fogják megakadályozni, hogy amikor felnyitjuk az ágyneműtartót a matrac hátracsússzon.


Ezek után végképp semmi nem maradt hátra, minthogy az egész lekárpitozott, bedeszkázott, fülekkel ellátott keretünket visszacsúsztassuk eredeti helyére a két sínre és rátegyük álmaink kényelmes matracát.

Nem is olyan bonyolult. Viszont a következő dolgok majd kellenek hozzá:

-két közepesen erős ember (vagy három gyengébb)
-tűzőgép (bargács minőség, mechanikus, nem olyan drága)
-méretre szabott fenyő deszka bordasor
-25-50db megfelelő méretű facsavar
-olló vagy sliccer
-általában harapófogó (a rugók U-szöggel vannak rögzítve)
-vékony fafúró szár (csavarok előfúrásához)
-csavarbehajtó és megfelelő bit.
-csiszolópapír (a behajtott csavarok körül megcsiszolgatni, nehogy a matrac sérüljön)
-2db sarokfül
-esetleg redőnygurtni fogantyú készítéshez (alátét+csavarok)

Sajnos eléggé szerszámigényes az átalakítás...


És egy jó matrac!

Még egy apróság! Lesz egy csomó szemét. A kiválasztott matrac úgyis egy időben érkezik ezzel a tortúrával, annak a csomagolóanyagára vigyázva óriási méretű szemeteszsákot kapunk...

Természetes, hogy nem mindenkiben van meg az ilyen fokú barkács hajlam, vagy nincs megfelelő szerszám, vagy egyszerűen csak kedve nincs ehhez az egészhez. Van egy kollégánk, aki szabadidejében megcsinál ilyeneket. Bővebb információért kérjük írjon az info@matracguru.hu email címre és igyekszünk mindenben segíteni Önt.

Üdvözlettel:

Pálinkás László
MatracGuru

EvoPore HRC és a Curem


HRC = High Resilience Climate = nagy rugalmasságú klímahab). Mindig van új a Nap alatt. Azt gondolhatnánk, hogy már minden ki van találva, már semmi újat nem lehet a matracgyártás során használt habok között újítani és akkor mindig megjelenik valami, ami felkelti a szakma érdeklődését. A latex térhódítása után nagy meglepetés volt a hideghabok elterjedése, pedig könnyebb, légáteresztőbb anyag volt. Gondoltuk is, hogy itt a vége. Aztán megjelent a hideghabok új generációja a HR habok, ahol a még nagyobb tömegsűrűség mellett a kész tömböket crash-elték (két henger között átpréselve feltörték a még zárt cellákat. Az így kapott HR habok nagyon rugalmasak (HR= high resilience=nagy rugalmasság), légáteresztők és hosszú élettartamúak lettek.

És egyszer csak egy svájci habgyártó cég fejlesztésében megjelent az EvoPore HRC új generációs hab. Mindent tud, amit egy HR (high resilience=nagy rugalmasságú) habnak tudnia kell, viszont egy sor tulajdonságban egy szempillantás alatt átlépett a HR habokon.

Talán minden habnak van valamilyen hátránya. A latex légáteresztő képessége kifogásolható, zömök szerkezete nehéz, hosszú távon porlad. A normál habok élettartama nem túl hosszú, meglehetősen rugalmatlanok. A hideghabok valahol a senki földjén vannak, mindent tudnak, csak mindenből az éppen elégséges szintet hozzák. A memoryfoam melegszik, fülled, nem szellőzik kellő képpen. Azután ugye jönnek a HR habok: rugalmas, formastabil, viszont az összes jó tulajdonságát a megemelt fajsúllyal lehetett elérni, tehát 40-50kg környékén viselkednek szépen. A fajsúly mindig a légáteresztés rovására megy, hiszen egy m3 kész habban minél több anyag van, annál kevesebb levegő, annál kevesebb levegőcsatorna még akkor is, ha kresselve (feltörve) van a hab cellaszerkezete.

Ha egy kicsit zanzásan szeretnénk összegezni, hogy mivel jobb egy EvoPore HRC (High Resilience Climate = nagy rugalmasságú klímahab) hab a többieknél, akkor a legegyszerűbb, ha a fenti piktogramokról  leolvassuk: pontrugalmasabb és formakövetőbb; határozottabb és formatartóbb alátámasztás; tökéletes a nedvesség elvezetése és szellőzése, pára -és hőmérséklet szabályozás a könnyű és nyitott cellaszerkezetnek köszönhetően; kifejezetten hosszú élettartam a speciális cellaszerkezetnek köszönhetően.

És akkor jön az EvoPore HRC komforthab, ami letol mindenkit ebben a kategóriában. Jó. Nem a legolcsóbb, viszont akinek igénye van egy speciális habból készülő matracra, amely minden tulajdonságában a tökéletességet hordozza magában -annak sajnos eddig is kicsit mélyebben a zsebébe kellett nyúlnia.

Aztán jönnek a tesztek, az értékek, a különböző diagramok és számszerűen is bizonyságot nyer, amit eddig is mindenki tudott: nagyon jó! A fenti kis ábra-szösszenet az éjszakai használat során keletkező nyomás hatására bekövetkező alakvesztést, az alátámasztási erő csökkenését hasonlítja össze az eddig ismert latex és HR hab matrac alapanyagokkal. Az eredmény megdöbbentő. A habok esetében már megszokottá vált, hogy egy hideghab minőségét az adott hab tömegsűrűsége adja meg. Ez volt az elmélet és a gyakorlat is, minél magasabb ez a kg/m3-ben megadott érték, annál jobb minőségű, annál hosszabb élettartamú lesz a hab. NOS EZ MÁTÓL NEM IGAZ. Az EvoPore HRC hab megjelenésével a fajsúly többé nem irányadó a korszerű habok vonatkozásában.

Persze attól, hogy kevesebb anyag van benne még nem lesz olcsóbb, sőt az alapanyag ár -tekintettel a speciális svájci fejlesztésre és a különleges gyártástechnológiára- a HR habokhoz képest valamivel drágább. Viszont. És jönnek a környezeti hatások. Az EvoPore HRC nem csak, hogy minden tulajdonságában jobb, mint az eddig megszokott és legfejlettebbnek gondolt HR habok, hanem -köszönhetően a speciális "kevert pórusú" technológiának- mindezt sokkal alacsonyabb tömegsűrűség mellett tudja. Ez annyit jelent, hogy ahhoz, hogy ugyanezen tulajdonságokat (sokkal inkább a "megközelítő" lenne ide a legjobb szó) egy hagyományos alapanyaggal és hagyományos technológiával elérjük, jelentős -akár 25-40%-kal több nyers alapanyagra van szükségünk. A többletfelhasználás természetesen környezeti megterhelést is jelent, több alapanyag, több gyártási melléktermék, több hulladék majd a nap végén.

Lassan belefulladunk...

Természetesen az emlékezőhabok korát éljük és manapság már nincsen hideghab fejlesztés memoryfoam ágazat nélkül, tehát az EvoPore HRC habnak is meg kellett találni a viscoelasztikus változatát lehetőség szerint úgy, hogy a fent említett előnyök ne sérüljenek, az EvoPore HRC jó tulajdonságai ne vesszenek el, különben oda a fejlesztés és a fürdővízzel kiöntenénk a gyereket is az ablakon. De hát Svájc az Svájc, ott a fű is egy kicsit zöldebb, a tehén is egy kicsit szebben bőg, az internetes is valahogy feltalálták, meg a svájci bicskát, így feltételezhető volt, hogy sikerül...


Végre: ahol többet kapunk kevesebbért...
Így született meg a svájci CUREM memoryfoam matraccsalád. Egy egészen speciális szegmens a Curem. A Curem több, mint egy hagyományos  memory foam matrac. A Curem a tökéletességre törekszik: Curem matracok az egyedülállóan légáteresztő legújabb svájci fejlesztésű Visco EvoPore alapanyagból készülnek. A forradalmi memory foam matrac család a svéd Hilding Anders cégcsoport felső kategóriás, prémium memory foam matrac márkája. Curem matracok hamarosan Magyarország üzleteiben, webáruház oldalain is kaphatók. 



Curem matracok esetében nincs kompromisszum. A tökéletesen légáteresztő svájci fejlesztésű Visco EvoPore emlékezőhab egyes mérések szerint közel 20-szor légáteresztőbb, mint a legdrágább memory foam matracoknál használt emlékezőhab. A háromrétegű szendvics szerkezetű Curem emlékezőhab matrac speciálisan ergonómiai zónákkal és levegőcsatornákkal kialakított alsó hideghab tartómagján két különböző sűrűségű Visco EvoPore memoryfoam réteggel készül, így a felületi kellemes lágyság alatt a nagyobb tömegsűrűségű Curem Visco EvoPore memoryfoam egy feszesebb, határozottabb tartást nyújt. Curem matracok Magyarországon is három különböző magasságban lesznek kaphatók 19, 22 és 25cm vastagságban.

Emlékezőhab matrac kategóriában eddig a Tempur matracok voltak a csúcson. Magas fajsúly, szépen kidolgozott NASA történet, egészségügyi referenciák, stb. Viszont az ára még most sem csekély, aki esetleg nem lenne tájékozott a dologban, annak csak röviden, hogy egy Tempur matrac (90*200cm méretben) átlagos ára olyan 320 000Ft -meg van ennél drágább is...

MatracVámpír nagyon szépen összefoglalta:

"A különbség a Curem és a Tempur matracok között röviden: a Tempur 5 év teljes körű garanciát biztosít ezzel szemben a Curem 15 évet. A Curem matracok forradalmian új Visco-EvoPure habbal készülnek ami egyes mérések szerint több mint 20-szor annyira engedi át a levegőt mint az összes a piacon jelenleg kapható prémium termék. A matrac hyppoallergén huzata a Tempur 40 fokon moshatóságával szemben 60C fokon mosható. A Curem matracok 19, 22 illetve 25 m magasságban készülnek, és ami a legfontosabb az áruk nem érik el a Tempur matracok árának a felét." Forrás: MatracVámpír

Minden Curem matrac matrachuzata egy speciális és 60C°-on mosható matrachuzat, amely kifogástalan higiéniai környezetet biztosít használójának. Curem matracok esetében a 10-15 év garancia lesz a mérvadó, ez már önmagában is egy kiemelkedő garanciavállalás a prémium kategóriás memory foam matracok között, még a legdrágább csúcs matracok esetében sem találkozunk ilyen garanciavállalással. És az ár. Nos a Curem matracok ára egészen meglepő, összehasonlításképpen alig megy majd a Dunlopillo Aerial Senso matrac árai fölé és a Tempur matracok áraihoz képest annak ca. a felét kell majd fizetni egy Curem matracért.

Folytatjuk...


Üdvözlettel:

Pálinkás László
MatracGuru



2013. május 6., hétfő

Matrac tisztítása házilag

Ennyire profik sajnos nem vagyunk...


Egy matrac az idők során sajnos szennyeződik, az éjszakai alvás során nyál, izzadság, testpára és egyéb szennyeződések kerülhetnek a matrachuzatba, a matrachuzat felső és alsó régióiba. Ezek a szennyeződések nem csak optikailag lehetnek zavaróak, hanem táptalajt adhatnak a baktérium és gombatelepek elszaporodására, ami a háziporatkák megtelepedéséhez ideális táptalajt biztosít majd. Amennyiben igényünk van rá, hogy matracunk folyamatosan tiszta maradjon úgy vagy érdemes levehető és mosógépben mosható matrachuzattal ellátott matracot választanunk, itt azonban ügyeljünk arra, hogy a két matracfél körkörös cipzárral egymástól szétválasztható legyen, hiszen csak így fog beférni egy átlagos háztartási mosógépbe. Ellenkező esetben fantasztikus élménylesz, hogy olyan matracunk van végre, aminek mosható a huzata és csak amikor valóban ki szeretnénk mosni azt, akkor szembesülünk azzal, hogy a három oldalon cipzáros matrachuzat em fér bele a mosógépbe és olyan 3-5 000 forintért vihetjük a tisztítóba azt.

Tiszta lesz, de milyen áron?

Fix, nem levehető huzatú matrac esetén minden esetben használjunk matracvédőt, így a legegyszerűbben tudjuk megóvni matracunkat a különböző szennyeződésektől. 2013-as árakat alapul véve egy franciaágy méretű matracvédő olyan 7-8 000 Forint, ami ca. egy alapos patyolatos matrachuzat mosás ára. A matracvédő tisztítása nem igényel speciális eljárást, egész egyszerűen mosógépben 40-60C°-on moshatók. Matracvédő szerintem mindenképpen javasolt mosható huzatú matracok esetén is, tekintettel, hogy lényegesen könnyebb, egyszerűbb egy négy sarkán gumis matracvédőt levenni és kimosni, mint egy komplett matrachuzatot. Ebből kiindulva sokkal sűrűbben fogja kimosni is az ember, így valószínűbb, hogy egy higiénikus, tiszta és atkamentes környezetben fogjuk az éjszakáinkat eltölteni..


Sajnos itt sem tartunk még...

A Nyugat-Európai vásárlói tapasztalatok szerint a mosható és levehető matrachuzatokat az átlagos pl. német vásárló az első 3-5 évben egyáltalán nem mossa ki -hacsak valami baleset nem történt (bepisilt a gyerek, kiborult a kaviár, stb).  Földrajzilag kicsit arrébb lévő országokban speciális gépek, különleges, erre a célra kifejlesztett vegyszerek állnak rendelkezésre, földrajzilag kicsit errébb megpróbálunk "hozott anyagból" dolgozni és felidézni a jól bevált és valóban működő tűzrőlpattant háziasszony-praktikákat bevetni.


Íme a kelet-európai csodaszer. És működik: ECET!

Nem levehető matrachuzatok tisztítását kezdjük egy kis teljesítménnyel futó -kis szívóerő- porszívózással, így megszabadulhatunk a felületi és a felület-közeli poroktól, elhalt hámsejtektől, háziporatkáktól és azok ürülékének egy részétől. A porszívózás során ügyeljünk arra, nehogy a túl intenzív szívóerő hatására a huzat töltőanyaga (pamut, gyapjú, teveszőr, poliészter, stb) a szövet szálai között kijöjjön, onnantól kezdve sajnos egy folyamatos kihúzódással lehet számolni, ami nagyon zavaró lehet. A matrachuzat mechanikai tisztítása után a kémiai tisztítás során használhatunk különböző kárpittisztító habokat is, ennek hiányában igyekezzünk semleges bázisú tisztítószerrel és langyos vízzel végezni a tisztítást. Lehetőség szerint csak habot dörzsöljünk a matrachuzat felületére, figyeljünk, hogy ne áztassuk el a matrachuzatot a habos tisztítás során és ügyeljünk arra is, hogy tisztítás után a huzat kellően kiszáradhasson, megakadályozva ezzel az esetleges penészesedési reakció megindulását, ami újabb táptalajt jelenthet majd a betelepedő háziporatkáknak. Bármilyen vegyszert is használunk, legyen az kárpittisztító hab vagy egy sampon habos oldata, minden esetben hagyjunk behatási időt, hogy a szennyeződést kellőképpen feloldhassa.

Az ágyhuzat vagy maga a matrac esetében nehezebb dolgunk van. Nem egyszer fordul elő, hogy akár kisbabától vagy háziállattól származó vizelet vagy más szennyeződés kerül a matrac borítsárára. Sokszor akár a folt eltávolítása után is kellemetlen szagot hagy hátra, amin nem segít a szellőztetés vagy más kezelés. Ennek elsődleges oka az, hogy a vizelet bizonyos sókat és ammóniát tartalmaz. Ezeket hiába is tesszük ki akár a napra, bizony nem űzik el a kellemetlen szagot.

A folt csak egy pár óráig folt, utána minta...


- A lehető leggyorsabban kezdjünk neki a folt eltávolításnak, egyes szakemberek szerint a folt két óráig még folt, utána már minta. A testnedvek baktériumokat tartalmaznak és ezekből gombák képződhetnek, amennyiben nem látunk neki a tisztításnak. Minél tovább halasztjuk, annál nehezebb lesz megszabadulni a szennyeződéstől, bizonyos idő után a foltok valóban mintákká alakulnak és többé már nem lehet se tisztítani, sem pedig eltűntetni őket a matrac felületéről.

- A samponos, kárpittisztítós vagy másmilyen vegyszeres-habos eljárás után használjunk hígitott ecetet - ez a leghatásosabb szagsemlegesítő. Egy törlőkendőt áztassunk be hígitott ecetes langyos vízbe - hígítsuk föl még jobban, amennyiben mintás vagy szines az ágybetét és szeretnénk megőrizni szineit. Dörzsöljük át a felületét és hagyjuk rajta az ecetet 20-30 percig. Ezt követően dörzsöljük át tiszta vízzel akár többször is, majd porszívó segítségével távolítsuk el a nedvességet.

Ki ne ismerné a WU2 sampon korlátlan felhasználási lehetőségeit?


- hatásos lehet egyszerű hajsampont használni a matrac foltos felületére és a fenti módon eljárni vele, de mégis az ecet a leghatásosabb a kellemetlen szagok ellen. A két fázist egymás követően is alkalmazhatjuk, a samponhabos tisztítás után a hígitott ecetes kúra semlegesíti majd a kellemetlen szagokat.

-lehetőség szerint ne használjon klórt vagy klórbázisú tisztító és fertőtlenítőszereket, ezek egy rész rendkívüli mértékben roncsolják az anyag szerkezetét, másrészt a visszamaradó klór a testpára oldásának hatására folyamatos -bár nagyon enyhe- klór párát alkot majd. Ennek egészségügyi hatása elenyésző, a klór illatának (szagának) zavaró értéke azonban annál nagyobb lesz.

-érdemes vigyázni a magasnyomású, úgynevezett extrakciós kárpittisztítókkal is, hiszen a nagy nyomás eredményeként olyan mélyre juttatja a tisztítószeres vizes oldatot, ahonnan csak nagyon sok idő után vagy egyáltalán nem tud majd kiszellőzni. Az extrakciós kárpittisztítók másik nagy hátránya lesz majd ebben az esetben, hogy a visszaszívó fázisban -amikor a belövellt vizet párhuzamosan szívjuk vissza, a túl nagy szívóerő hatására ismét csak a szálak kihúzódásának veszélye állhat fenn.

A túl magas hőmérséklet roncsolhatja a matrachuzatot

-a forró gőzzel tisztító készülékeket is lehetőség szerint én kerülném. A matrachuzatok jellemzően vagy természetes szálakból állnak (pamut, gyapjú) vagy mesterséges szálakból (poliészter, poliamid, polipropilén, viszkóz). Ezek egyike sem szereti a túl magas hőmérsékletet, a pamut nyúlik vagy összemegy, a műszálak zsugorodnak, a gyapjú meg csomósodik a túl magas hőmérséklet hatására.



Folytatjuk...

Üdvözlettel:

Pálinkás László

www.matracguru.hu
www.biohome.hu

Matrac szaküzlet
Matrac márkabolt