2013. május 6., hétfő

Matrac tisztítása házilag

Ennyire profik sajnos nem vagyunk...


Egy matrac az idők során sajnos szennyeződik, az éjszakai alvás során nyál, izzadság, testpára és egyéb szennyeződések kerülhetnek a matrachuzatba, a matrachuzat felső és alsó régióiba. Ezek a szennyeződések nem csak optikailag lehetnek zavaróak, hanem táptalajt adhatnak a baktérium és gombatelepek elszaporodására, ami a háziporatkák megtelepedéséhez ideális táptalajt biztosít majd. Amennyiben igényünk van rá, hogy matracunk folyamatosan tiszta maradjon úgy vagy érdemes levehető és mosógépben mosható matrachuzattal ellátott matracot választanunk, itt azonban ügyeljünk arra, hogy a két matracfél körkörös cipzárral egymástól szétválasztható legyen, hiszen csak így fog beférni egy átlagos háztartási mosógépbe. Ellenkező esetben fantasztikus élménylesz, hogy olyan matracunk van végre, aminek mosható a huzata és csak amikor valóban ki szeretnénk mosni azt, akkor szembesülünk azzal, hogy a három oldalon cipzáros matrachuzat em fér bele a mosógépbe és olyan 3-5 000 forintért vihetjük a tisztítóba azt.

Tiszta lesz, de milyen áron?

Fix, nem levehető huzatú matrac esetén minden esetben használjunk matracvédőt, így a legegyszerűbben tudjuk megóvni matracunkat a különböző szennyeződésektől. 2013-as árakat alapul véve egy franciaágy méretű matracvédő olyan 7-8 000 Forint, ami ca. egy alapos patyolatos matrachuzat mosás ára. A matracvédő tisztítása nem igényel speciális eljárást, egész egyszerűen mosógépben 40-60C°-on moshatók. Matracvédő szerintem mindenképpen javasolt mosható huzatú matracok esetén is, tekintettel, hogy lényegesen könnyebb, egyszerűbb egy négy sarkán gumis matracvédőt levenni és kimosni, mint egy komplett matrachuzatot. Ebből kiindulva sokkal sűrűbben fogja kimosni is az ember, így valószínűbb, hogy egy higiénikus, tiszta és atkamentes környezetben fogjuk az éjszakáinkat eltölteni..


Sajnos itt sem tartunk még...

A Nyugat-Európai vásárlói tapasztalatok szerint a mosható és levehető matrachuzatokat az átlagos pl. német vásárló az első 3-5 évben egyáltalán nem mossa ki -hacsak valami baleset nem történt (bepisilt a gyerek, kiborult a kaviár, stb).  Földrajzilag kicsit arrébb lévő országokban speciális gépek, különleges, erre a célra kifejlesztett vegyszerek állnak rendelkezésre, földrajzilag kicsit errébb megpróbálunk "hozott anyagból" dolgozni és felidézni a jól bevált és valóban működő tűzrőlpattant háziasszony-praktikákat bevetni.


Íme a kelet-európai csodaszer. És működik: ECET!

Nem levehető matrachuzatok tisztítását kezdjük egy kis teljesítménnyel futó -kis szívóerő- porszívózással, így megszabadulhatunk a felületi és a felület-közeli poroktól, elhalt hámsejtektől, háziporatkáktól és azok ürülékének egy részétől. A porszívózás során ügyeljünk arra, nehogy a túl intenzív szívóerő hatására a huzat töltőanyaga (pamut, gyapjú, teveszőr, poliészter, stb) a szövet szálai között kijöjjön, onnantól kezdve sajnos egy folyamatos kihúzódással lehet számolni, ami nagyon zavaró lehet. A matrachuzat mechanikai tisztítása után a kémiai tisztítás során használhatunk különböző kárpittisztító habokat is, ennek hiányában igyekezzünk semleges bázisú tisztítószerrel és langyos vízzel végezni a tisztítást. Lehetőség szerint csak habot dörzsöljünk a matrachuzat felületére, figyeljünk, hogy ne áztassuk el a matrachuzatot a habos tisztítás során és ügyeljünk arra is, hogy tisztítás után a huzat kellően kiszáradhasson, megakadályozva ezzel az esetleges penészesedési reakció megindulását, ami újabb táptalajt jelenthet majd a betelepedő háziporatkáknak. Bármilyen vegyszert is használunk, legyen az kárpittisztító hab vagy egy sampon habos oldata, minden esetben hagyjunk behatási időt, hogy a szennyeződést kellőképpen feloldhassa.

Az ágyhuzat vagy maga a matrac esetében nehezebb dolgunk van. Nem egyszer fordul elő, hogy akár kisbabától vagy háziállattól származó vizelet vagy más szennyeződés kerül a matrac borítsárára. Sokszor akár a folt eltávolítása után is kellemetlen szagot hagy hátra, amin nem segít a szellőztetés vagy más kezelés. Ennek elsődleges oka az, hogy a vizelet bizonyos sókat és ammóniát tartalmaz. Ezeket hiába is tesszük ki akár a napra, bizony nem űzik el a kellemetlen szagot.

A folt csak egy pár óráig folt, utána minta...


- A lehető leggyorsabban kezdjünk neki a folt eltávolításnak, egyes szakemberek szerint a folt két óráig még folt, utána már minta. A testnedvek baktériumokat tartalmaznak és ezekből gombák képződhetnek, amennyiben nem látunk neki a tisztításnak. Minél tovább halasztjuk, annál nehezebb lesz megszabadulni a szennyeződéstől, bizonyos idő után a foltok valóban mintákká alakulnak és többé már nem lehet se tisztítani, sem pedig eltűntetni őket a matrac felületéről.

- A samponos, kárpittisztítós vagy másmilyen vegyszeres-habos eljárás után használjunk hígitott ecetet - ez a leghatásosabb szagsemlegesítő. Egy törlőkendőt áztassunk be hígitott ecetes langyos vízbe - hígítsuk föl még jobban, amennyiben mintás vagy szines az ágybetét és szeretnénk megőrizni szineit. Dörzsöljük át a felületét és hagyjuk rajta az ecetet 20-30 percig. Ezt követően dörzsöljük át tiszta vízzel akár többször is, majd porszívó segítségével távolítsuk el a nedvességet.

Ki ne ismerné a WU2 sampon korlátlan felhasználási lehetőségeit?


- hatásos lehet egyszerű hajsampont használni a matrac foltos felületére és a fenti módon eljárni vele, de mégis az ecet a leghatásosabb a kellemetlen szagok ellen. A két fázist egymás követően is alkalmazhatjuk, a samponhabos tisztítás után a hígitott ecetes kúra semlegesíti majd a kellemetlen szagokat.

-lehetőség szerint ne használjon klórt vagy klórbázisú tisztító és fertőtlenítőszereket, ezek egy rész rendkívüli mértékben roncsolják az anyag szerkezetét, másrészt a visszamaradó klór a testpára oldásának hatására folyamatos -bár nagyon enyhe- klór párát alkot majd. Ennek egészségügyi hatása elenyésző, a klór illatának (szagának) zavaró értéke azonban annál nagyobb lesz.

-érdemes vigyázni a magasnyomású, úgynevezett extrakciós kárpittisztítókkal is, hiszen a nagy nyomás eredményeként olyan mélyre juttatja a tisztítószeres vizes oldatot, ahonnan csak nagyon sok idő után vagy egyáltalán nem tud majd kiszellőzni. Az extrakciós kárpittisztítók másik nagy hátránya lesz majd ebben az esetben, hogy a visszaszívó fázisban -amikor a belövellt vizet párhuzamosan szívjuk vissza, a túl nagy szívóerő hatására ismét csak a szálak kihúzódásának veszélye állhat fenn.

A túl magas hőmérséklet roncsolhatja a matrachuzatot

-a forró gőzzel tisztító készülékeket is lehetőség szerint én kerülném. A matrachuzatok jellemzően vagy természetes szálakból állnak (pamut, gyapjú) vagy mesterséges szálakból (poliészter, poliamid, polipropilén, viszkóz). Ezek egyike sem szereti a túl magas hőmérsékletet, a pamut nyúlik vagy összemegy, a műszálak zsugorodnak, a gyapjú meg csomósodik a túl magas hőmérséklet hatására.



Folytatjuk...

Üdvözlettel:

Pálinkás László

www.matracguru.hu
www.biohome.hu

Matrac szaküzlet
Matrac márkabolt

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése