2012. március 4., vasárnap

Mennyibe kerül egy matrac? I. rész

Bentley Continental GT 175

Mennyibe kerül egy matrac 2012-ben?

Szakmailag talán ez a legnagyobb darázsfészek, amibe egy ilyen szakmai blogban belenyúlhatunk. Amennyiben azt mondjuk, hogy a legtöbb üzlet kínálatában a 90*200cm méretű matracot már 20 000 Forinttól meg lehet kapni akár mosható levehető huzattal, akkor hogy a csudába kerülhet egy hasonló kinézésű matrac akár 300 000 Forintba? Hát ez az!

A gyártók és kereskedők hozzáállása ehhez a témához szintén nagyon megosztott, természetes, hogy a a Tempurt kérdezzük meg, hogy milyen egy 20 000 forintos matrac, akkor gyakorlatilag csak mosolyogni fog, de ha például megkérdezünk egy eladót a Jysk-ben, akkor egyből mutat majd pár olyan terméket, mait bátran javasol nekünk... Tehát semmi sem szentírás és bármelyik állításomat vagy kategóriámat meg lehet cáfolni, lehet érvelni is mellette és az ellenkezőjét is lehet majd bizonygatni.

Minden esetre valahogyan azért csapjunk bele...

Egy kicsit az autókkal fogok példálózni, remélem, hogy hölgy olvasóim sem fognak megsértődni ezen, de valóban jól összehasonlítható a két termék. Megpróbálunk párhuzamot vonni a különböző árkategóriájú matrac és autó termékek között. Az autó ebben az esetben a "kontroll csoport" szerepét fogja játszani, aminek azért érzem szükségességét, mert a matrac területen nyújtott szolgáltatások -vagy azok hiánya- tapasztalatom szerint nem kap mindig megfelelő figyelmet, a tapasztalatok hiánya miatt sokszor hajlandóak vagyunk a szakmai szempontból nagyon fontosnak tartott és meghatározó tulajdonságokra egyszerűen csak legyinteni, mondván, hogy: idáig sem volt és mégis csak meg voltunk nélküle...

Az árfekvések az egyszemélyes méretű matracokra vonatkoznak majd, tehát franciaágy méret esetén ca. a duplájával érdemes számolni.Jellemzően ötféle árfekvést fogunk vizsgálni aszerint, hogy abban az árkategóriában milyen szolgáltatást várhat el az ember egy matractól:

Az alap (10-25 000Ft)
Ami már kezd... (25-50 000Ft)
Az új autó illata...(50-80 000Ft)
Innováció és technológia (80-180 000Ft)
Csúcstermékek (180 000- Nincs határ)

Életem első autója...

Az alap (10-25 000Ft)

Ebből kiindulva már pár ezer Forintért lehet olyan autót kapni, ami többnyire elvisz minket A pontból B pontba. Persze nem mindig. A fék egy kicsit nyúlik és balra húz,  nem mindig van fűtés, törésteszt eredményeket itt ne is nézzük, a hármast nem mindig veszi és a következő műszakin csak egy vastagabb borítékkal fog átcsúszni. 80 fölött erősen szitál a kormány és kagylósan kopnak a gumik, lehet, hogy a fűtómű sem az igazi. Viszont ha megkérdezünk egy hároméves gyereket, hogy mi ez, akkor egészen egyértelműen azt fogja mondani, hogy: autó.

A matrac kategóriáknak is meg van ez a termékcsaládja, ezek felismerésében majd hasonlóan az autókhoz az ár fog Önnek segíteni. Tehát a 10-25 000 Forintos kategóriában már kapunk egy matracot, amire az okosabb 2-3 éves gyerekek szemrebbenés nélkül rá fogják vágni, hogy: matrac. Amit ezek a termékek egészen biztosan nem fognak tudni, azok pontosan azok a tulajdonságok, amik egy matracot matraccá tesznek: hosszú élettartam, megfelelő légáteresztés, anatómiailag igazodó kialakítás, ergonómiai zónák, komfort, kényelem és egyéb kiegészítő szolgáltatások pl.: mosható huzat, antiallergén, stb... Viszont matrac lesz és lehet majd rajta aludni. Ebben az esetben be kell látnunk, hogy nem matracot vásároltunk, hanem árat; tehát nem az volt a legfontosabb szempont, hogy az a matrac majd hány évig fog szolgálni minket, hogy nyújt-e az adott testsúlyhoz és testalkathoz megfelelő alátámasztást, hogy megoldja-e vagy segíti-e az allergiás panaszainkat -hanem szükségünk volt egy nagyon olcsó megoldásra.

Félre értés ne essék. Ezzel Önmagában semmi gond nincs, senki nem kritizálhatja ezt a vásárlói döntést, senki nem degradálhatja ebből a szempontból a vásárlót: erre a "projektre" ez volt a keret. Ezt mindenkinek meg kell értenie és el kell fogadnia. Ebben a kategóriában a probléma sajnos azonban akkor kezdődik, amikor a kispolszki áráért egy Bentley-t szerettünk volna kapni és nem értjük, hogy ezért a pénzért miért nem 300 lóerő dübörög a motorháztető alatt? A másik félreértésre okot adó szituáció, amikor a kereskedésben azt mondják a vásárlónak (ha már látja a tanácsadó, hogy nem nagyon lesz itt több pénz erre), hogy ez egy nagyon jó matrac és nehogy drágábbat vegyen, mert ez neki pont megfelelő lesz. Mondják ezt csupán azért, mert félő, hogy ha az igazságot mondaná el a vásárlónak, nevezetesen, hogy ez egy semmilyen matrac egy semmilyen huzattal és csak azért van rá ennyi garancia is, mert a konkurencia is ennyit vállal -akkor a vásárló lehet, hogy elmenne egy másik kereskedésbe és ott venné meg ugyanezt a terméket, ahol valami jót mondanak róla.

A rugós matracok ebben a kategóriában még valóban a fapados szintet karcolgatják. Alacsony magasságú és szellősre fogott rugók, gyenge élkeret és csak jelzésértékű leheletvékony kárpitréteget találunk  a nem éppen kifinomult matrachuzat alatt. Kezünket a matrac felületén kicsit erősebben végighúzva érezhetjük a rugótestek felületét.

Habmatracok itt még csak alacsony magasságban (10-14cm) találhatók, alacsony alapanyag fajsúly mellett, gyakorlatilag egy egyszerű szivacs lesz egy valamilyen matrachuzatba behúzva.

Memory matracok között itt csak a marketingkategóriát találjuk, max. 2cm emlékezőhab van egy nem túl komoly minőséget képviselő alsó habra ragasztva.

Kis szódával elmegy...


Ami már kezd... (25-50 000Ft)

Nézzük azokat a matracokat, amikre szakmai szemmel és egy kicsit viccesen azt lehetne mondani, hogy egy kis szódával elmegy... Itt már kilépünk a kispolszki "kávédarálós" világából és az autópiacon az alsó-közép kategóriában alkudozhatunk mondjuk egy 6-8 éves Opel Astráig. Ezek a matracok alapanyagaikat tekintve már kicsit jobb minőségű habokból, vastagabb párnázóréteggel, magasabb  magasságban és lényegesen jobb matrachuzatokkal készülnek. És, hogy mennyivel is tud többet egy ilyen  25-50 000 forintos matrac?

Rugós matracok esetében itt a rugótestek fölött már található nem csak jelképes vastagságú párnázóréteg, ami azonban még jellemzően valamilyen alacsony tömegsűrűségű habszivacs 2-3cm vastagságban és talán egy kicsit jobb minőségű jacquard huzat vagy valamilyen olcsó funkcionális textíliából készült duplaelasztikus levehető huzat.

Habmatracok esetében már nem a legolcsóbb kárpitoshabok lesznek a matracban, a habok tömegsűrűsége felmehet a kárpitoshab 25kg/m3 fajsúlyról egészen az 50kg/m3-ig. A vastagság még nem nagyon éri el a 20cm-t, de már egészen jó kiállású, akár 5-7 marketingzónával ellátott (ezek olyan felületi karcolások, amire már rá lehet mondani, hogy zóna, de a gyakorlatban semmilyen jelentősége nincsen) matracokat is találhatunk.

Memory matracok itt már egy kicsit kezdenek cizelláltabbak lenni, az emlékezőhab réteg magassága elmehet a 4-5cm-ig, azonban még mindig csak egy "egyszerű" kivágott szivacs lapra lesz ráragasztva az emlékezőhab réteg különböző vastagságban és magasságbeli összetételben (12+2; 12+4; 13+5; 10+4, stb)

Az új autó illata...


Az új autó illata...(50-80 000Ft)

Legtöbbünk megtapasztalja legalább egyszer az életben, hogy milyen érzés átvenni egy alsó-középkategóriás új autót. Milyen az, amikor makulátlanul csillog a jármű, műszakilag tökéletes állapotban van, nem kell belenéznünk a motortérbe és bemásznunk az autó alá rejtett hibákat és rozsdafoltokat keresgetni. Persze nagy lóerők még mindig nem dübörögnek, az alig hárommilliós vételárban tényleg csak a szükséges extrák vannak benne, amit ez a kategória megkövetel -viszont új és megbízható. Tudjuk a származási helyét, van információ a felhasznált alapanyagokról, korrekt garanciavállalás áll mögötte és többéves gyártói tapasztalat számtalan fejlesztéssel és újítással.
Kerüld ki a marketing matracokat!
Nagyon fontos, hogy ez a kategória rengeteg "beépült" tagot tartalmaz, olyan matracokról van szó, amelyek tudásukban, alapanyag minőségükben nem tartozhatnának ebbe a kategóriába, de köszönhetően a rengeteg reklámnak vagy más nagyobb szabású promóciónak, jól felárazva mégis kellő számban találnak gazdára. Ezen termékek vásárlói lesznek azok a látogatói majd pár év múlva a matrac szakkereskedéseknek, akik majd végre egy normális matracot szeretnének venni.

Matracok esetében azok a termékek fognak valóban ebbe a kategóriába esni, amelyek kifogástalan alapanyagokat használnak, kialakításuknál nagy gondot fordítottak az ergonómiai szempontoknak, figyelembe vették a test természetes ergonómiájából eredő anomáliákat és valódi megoldást képesek nyújtani a legkülönfélébb vásárlói szituációkban. Ezen kategória matrachuzatait már a korrektség jellemzi, többnyire eltűnnek a marketing-vavőcsalogatósan-semmiértelme huzatok, mint az Aloe Vera, Levendula, Bamboo, a 100% poliészter szövött huzatok (mi csak "susi" szövetnek hívjuk, ami sötétben gyors mozgás esetén néha szikrázhat is) stb. Helyükre azok az igényesebb funkcionális textíliák kerülnek, amik a higiéniai elvárások szempontjából már valóban értékelhetők: AmicorPure, Lyocell, Tencel, CoolMax, Pamut, Medicott, stb)

Zsákrugós matracoknál itt már egészen jó zsákrugós matracokat is találunk, sűrű rugózattal és 3-5 ergonómiai zónával, elfogadható párnázóréteggel, ami kellően formakövető ahhoz, hogy ne vegye el a zsákrugós rugózat azon előnyét a bonellal szemben, hogy a rugótestek külön-külön tudnak elmozdulni, így sokkal precízebb formakövetés végrehajtására lesznek alkalmasak. Zsákrugós matracok felületén minden olyan anyag ami merev és meggátolja a rugótesteknek a független elmozdulását csak az olcsósítás vagy a felhasznált gyenge anyag stabilizációja végett van benne.(kókusz, vastag filcréteg, stb.)

 Ahogyan egy igazi zsákrugós matrac viselkedik

Bonellrugós matracok itt már igazán finom szövetek felhasználásával készülnek, a rugótest fölött már többrétegű és különböző anyagszerkezetű komfortrétegeket találunk. Itt jönnek képbe a felső kategóriás rugós matracok alsó széle, ahol akár már egyedileg gyártott rugótestekkel, magasabb rugótestekkel, élkeret merevítéssel és speciális formakövető megoldásokkal is találkozhatunk -de még mindig csak a szerényebb kivitelben.

Habmatracoknál itt már belépnek a jó minőségű, úgynevezett R-es habok (nagyrugalmasságú) vagy akár a HR (high resilience) nagyrugalmasságú és nagy tömegsűrűségű hab alapanyagok. Ezek tömegsűrűsége jellemzően ár a 40kg/m3 fölött vannak és nagyon fontos jellemzőjük a komfortosság, a légáteresztés és a nagyfokú rugalmasság. Szerkezeti kialakításukban már valódi ergonómiai zónákat találunk, amik a gyakorlatban is alkalmasak arra, hogy a megfelelő formakövetést végre hajtsák.

Memory matracok itt még többnyire a hagyományos emlékezőhab alapanyagokból készülnek, tehát egy poliurethan tartómag fölött helyezkedik el az emlékezőhab réteg, viszont technológiailag már találkozhatunk olyan érdekes megoldásokkal, amik a termék használati értéket jelentős mértékben növelhetik a jobb légáteresztő képesség, a jobb formakövetés és a különböző testsúlyok kiegyenlítését szolgálva. Sajnos emlékezőhabban a valódi technológiai matracoknak itt még az alsó széle sem elérhető, ezek majd a következő kategória kezdő matracai lesznek: új alapanyagok, formatechnológia, stb...

És egy kis érdekesség mielőtt az ár alapján ítélnénk meg egy matrac minőségét. Márkát nem szívesen írnék, a nehezen keresett kenyeret könnyen viszik az ügyvédek. Ismert TV shopos matracról van szó. Dormeo matracok az eddigi tapasztalatok alapján Olaszországban a Montalese vagy valamelyik másik vákuummatrac gyárban készülnek, vagy a ReNew fedőmatracok például Kínából made in china felirattal érkeznek a Vásárló otthonába. Köszönjük nem. Természetes, hogy a Matracvásárlás is forgalmaz Olaszországban gyártott vákuum matracokat, hiszen Olaszország a vákuummatrac gyártás őshazája, a világon ebben az országban készül a legtöbb vákuum matrac;így vélasztékunkban minden esetben találhatók ilyen matracok -a megfelelő fogyasztói áron. A Matracvásárlás matrac webáruháznak nem feladata véleményt írni egy termékről vagy egy matrac márkáról viszont, mint Magyarország egyik legnagyobb matrac webáruháza kötelességének érzi tájékoztatni Vásárlóit, hogy egyes termékek, egyes matrac márkák miért nem találhatók a Matracvásárlás webáruház kínálatában. Véleményünk szerint szinte minden Dormeo matrac akció igazából egy gyönyörűen felépített és professzionális marketingstruktúra terméke, ahol a Vásárló boldogan fizet, akár 2x olyan magas fogyasztói árat is mondjuk egy Dormeo 2+12 memory matracért, mint egy nagyon hasonló tulajdonságokkal rendelkező, hasonló sűrűségű memoryfoam alapanyagot használó, azonos magassági összetételű 12+2 memory matrac termékért.*

Az összehasonlítás nem objektív, hiszen az alapanyag minőségek pontos ismerete nélkül csak a több évtizedes szakmai tapasztalatra hagyatkozhat a szakember, így a tévedés jogát ezúton is fenntartanánk.

Persze mindenki eldöntheti magában, hogy miért fizet amikor egy matracot megvásárol, fontos-e az alapanyag minősége, vagy -kicsit több, mint kétszer annyiért- kifizetjük a termék árában a tévé műsorok reklámidejét is, a mosolygósan pukedliző ismert arcok gázsiját is és minden egyéb járulékos költséget. Persze a csúcsminőségnek ára van. És ez tényleg és valóban megéri az utolsó fillérig a pénzét, amennyiben a szép arculaton és a hangzatos TV reklámok professzionális felépítésén túl bárhol is csúcs minőséggel találkozunk. Kommersz termékek széles és legatyásított választékét kínálja a magyar matrac piac is, ehhez nem kell Kínába menni vagy Olszországba és nem utolsó sorban ha valami tulajdonságait tekintve nem több, akkor: szerintünk ne is kerüljön többe. Pláne ne kétszer, háromszor annyiba.

Jaj, szegény Vásárló. szegény vásárló aki elhisz mindent, ami a TV képernyőjének maszatos képcsöve mögül az arcunkba tólul. Jaj, szegény Vásárló, aki kifizet minden pénzt, csak hogy az agyonsminkelt TV-sztárok -igéreteihez híven- visszaadják egészségét. Jaj, szegény Vásárló, akinek szinte mindent le lehet tolni a torkán és zokszó nélkül kifizetni az átlagos, általános fogyasztói ár közel háromszorosát egy nagyon hasonló matracért. Jaj, szegény Vásárló.

És most bocsánat a tegezésért, de ez -higyjék el- így lesz stílusos: kedves Vásárló. Javasoljuk, hogy nyisd ki a szemed, nézz körül és meg fogod látni, hogy rengeteg szép és értékes dolog van a TV reklámok világán túl is. Kedves Vásárló. Javasoljuk, hogy vedd észre, hogy mindenki a javadat akarja, aki az agyonreklámozott termékektől meg szeretné óvni hóvégi fűtésszámlák csekkjei által már rojtosra koptatott pénztárcádat. És ahogyan a KFT zenekarban énekelték: "nyisd ki a szemed!" Nem vagy bábu.

Persze ez egy független matracforgalmazó személyes szakmai véleménye, ami elképzelhető, hogy a valósággal semmilyen kapcsolatba nem hozható. Elképzelhető.



*2013 junius hónap aktuális internetes ajánlatai. Forrás: az adott kereskedések hivatalos és nyilvános internetes oldalai:
Dormeo 2+12 80x200cm méret 54 990Ft

Good Sale Memory 12+2 80x200cm méret 24 900Ft (MatracVásárlás)
BodyLine 12+2 80x200cm méret 24 900Ft (MatracGuru)
BodyForm Memory 12+2 80*200cm méret 23 900Ft (Gigamatrac)
Gabrielle 12-2 Memory 80*200cm méretben 23 900Ft (Matrackirály)



Üdvözlettel:

Pálinkás László

MatracGuru. Alváskultúra.

www.matracguru.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése