2012. február 23., csütörtök

Minek a matrachuzat?



Minek a matrachuzat?

Bambusz? Lyocell? Amicor Pure? Aloe Vera? CoolMax? Ahogyan a matracmagok esetében felhasznált alapanyagoknál is folyamatos fejlődést, változást tapasztalunk, úgy a matrachuzatoknál alkalmazott textíliák is folyamatos fejlődésben vannak. A legmodernebb fejlesztésű textíliák felhasználása mögött mindig is az a törekvés állt, hogy a változó igényeknek legjobban megfelelő huzattal vértezzük fel matracainkat. A felhasznált alapanyagok sokfélesége egyenként mind egy-egy speciális megoldást jelent valamely felmerült igényre. A következőkben azon textíliák kerülnek röviden bemutatásra, amelyek termékkínálatunkban megtalálhatók.
Nem csíp, nem rúg, nem harap
Egyes felmérések szerint az utóbbi időben ugrásszerűen megnőtt az allergiás megbetegedések száma, mára sajnos minden ötödik gyermek szenved valamilyen allergiás megbetegedésben. Az allergiás panaszok egy jelentős részét azonban még mindig az un. háziporatka-allergia teszi ki, becslések szerint a felnőttkori asztmatikus megbetegedések csaknem 40-65%-áért felelős. Az allergiás reakciót a poratka (Dermatophagoides pteronyssinus) ürülékében található egyfajta irritatív fehérje váltja ki. 

A poratkák a lakásban mindenütt megtalálhatóak: matracokban, párnákban és a kárpitokban egyaránt. Egy új matracban három-négy hónapon belül megtelepednek, az alvás közben lehulló átlagosan 2 gramm emberi hámsejt adta táplálékforrás (ami megközelítőleg 1 millió házipor-atka napi „betevőjét” jelenti),  a sötét 22-26 Celsius fokos és 60-80%-os páratartalmú szövetek ideális életkörnyezetet  biztosítanak számukra. A házi por grammja kb. 20 000 atkát tartalmaz, melyek rövid –átlagosan három hónapos- életciklusuk során jelentős mennyiségű ürüléket termelnek, megközelítőleg a testtömegük mintegy 200-szorosát! A táplálékul szánt hámsejtek azonban csak egy bizonyos gombásodási folyamat (Aspergillus fumigatus) megindulása után válnak az atkák számára fogyaszthatóvá. A gombásodási reakció megindulása nélkül az elhalt hámsejtek tehát fogyaszthatatlanok a háziporatkák számára.

Mi a megoldás? Semmi esetre se használjunk „ártalmatlan” mérgeket immáron intim fekhelyünkön is, tovább terhelve ezzel környezetünket és az amúgy is botladozó immunrendszerünket. Van egyszerűbb, az egészségre ártalmatlan megoldás. Vonjuk meg inkább „hálótársainktól” valamelyik életfeltételt, és késztessük ezáltal őket az „önkéntes” távozásra fekhelyünkből. Szellőztetéssel csökkentsük a páratartalmat, válasszunk 60-95C°-on mosható matrachuzatot, speciális szálak felhasználásával akadályozzuk meg a hámsejtek felületén kialakuló gombásodási folyamat megindulását.





Bambusz: Matracguru
 BAMBUSZ
Ökológiai szempontból a textilipar fontos alapanyagává vált bambusz mintegy 1 200 különféle fajtája ismert. A gyorsan megújuló bambuszrostból készült természetes bambuszszálak klimatizációs tulajdonságai kiemelkedők. Természetes módon antibakteriális, kiváló légáteresztő képességgel bír, a felületen gyors párolgást tesz lehetővé.
A teljesség igénye nélkül...

LYOCELL
Az ausztriai Lenzing cég által kifejlesztett Lyocell szál a természetes szálak között az utóbbi idők legfigyelemreméltóbb szabadalmai közé tartozik. A speciális eljárással a fa cellulóz rostjaiból készített szálak a természetes alapú textilanyagok anyagok legjobb tulajdonságait hordozza: strapabíró, rendkívül jó hőszigetelő, klimatizációs tulajdonságait tekintve szinte páratlan.

TENCEL
Szintén az osztrák Lenzing cég
áll a fejlesztés hátterében, a textiliparban hatalmas áttörést jelentő Lyocell szál egy továbbfejlesztett változatáról beszélhetünk. A technológiai módosításnak köszönhető, hogy az eredeti kivételes és előnyös tulajdonságok itt még jobban fokozódnak, még strapabíróbb, még légáteresztőbb és még kifinomultabb klimatizációs tulajdonságokkal bír.

AMICOR PURE
Az eredetileg speciális kórházi textíliák számára kifejlesztett AmicorPure antibakteriális és gombamentes szál rövid úton a textilipar nélkülözhetetlen alntiallergén alapanyagává vált. Megakadályozza a gomba- és baktériumtelepek kialakulását, folyamatosan fenntartható  higiéniát teremtve ezáltal a matrachuzatban. 95 C-os mosás mellett is folyamatos védelmet nyújt.

MEDICOTT
A speciális tisztítási eljárásnak alávetett pamutszálakból a tisztítás során az összes organikus anyagot kivonják. Az eredmény: egy tökéletesen tiszta (közel steril) pamutfajta, melyben a baktérium- és gombatelepek nem tudnak megtelepedni. Tulajdonságát többszöri mosás után is megtartja, hosszú távú, higiénikus környezetet biztosít.


ALOE VERA
Évezredek óta a gyógyászatban és a szépségápolásban alkalmazzák az aloe vera növény nedvét. Bizonyítottan gyulladáscsökkentő és nyugtató hatású, segíti a sejtregenerációs folyamatokat. Matrachuzatban alkalmazva  a test éjszakai párolgása oldja a huzat szálai közt található szárazanyag tartalmat, ami így a párolgás során fejti ki jótékony hatását.

COOLMAX

A CoolMax alapanyag összetételének köszönhetően tökéletesen elvezeti az alvás közben elpárolgott nedvességet. A Coolmax huzat megfelelő hőmérsékletet és ideális alváskörnyezetet biztosít. A kitűnően szellőző Coolmax huzatának köszönhetően a matrac 10 perc után a test által leadott hő és nedvesség 45 %-át, 1 óra után pedig a 90 %-át vezeti el teljesen, így biztosítja az ideális klímát az alváshoz. Ez a matrac megteremti az egészséges és pihentető környezetet az egész test számára.


Mosható-e a matrac huzata?

Pillanatnyilag az összes matrac üzlet kínálatában megtalálható cipzárral ellátott matrac mosható. Tételezzük fel, hogy ez igaz, de a biztonság kedvéért nézzünk egy kicsit a kulisszák mögé.. A mosás ugye egy folyamat, ahol a rendelkezésre álló mosó eszközzel –legyen ez napjainkban egy mosógép- kimossuk az arra hivatott dolgokat: ruhát, ágyneműt, matrac huzatot. Képzeljük el, hogy ott állunk a matrac kereskedésben és „mosható-e a huzat” kérdésünkre az eladó egyértelmű „igen” választ ad nekünk. Mi ezt természetesen elfogadjuk, megvesszük a matracot és új matracunkkal az ágyunkban nyugodtan hajtjuk álomra fejünket. Telik múlik az idő, matracunk piszkolódik, vagy ne adj Isten valami „üzemi baleset” történik a huzattal (bepisil a gyerek, kicsorgott a nyála, kiborult a vörösbor, stb…) és megérett már egy nagyszerű mosásra. Most kezdődik a rémálom…

Meglehetősen sok olyan mosható, levehető matrachuzattal ellátott matrac van kereskedelmi forgalomban, amelyek nem alkalmasak a mosásra. Nem kedves Érdeklődő, nem azért, mert tönkre megy vagy nem bírja a mosási igénybevételt. Egyszerűen nem fér be a mosógépbe!



Az igazán mosható matrachuzatok körkörös cipzárral vannak ellátva, az alsó és a felső huzat-fél egymástól szétválasztható és akár az egyik matrachuzat-fél is gépi úton, háztartási körülmények között mosható. Elképesztően nagy ötlet, amikor egy matrachuzat csak a matrac három oldalán rendelkezik cipzárral és kinyitva a három oldalon elhelyezkedő cipzárt, felhatva a matrac „fedelét”, kivéve a matracmagot megindulunk a komplett alsó és felső matrachuzattal egyben a mosógép felé…

Semmi nem történik! Egyszerűen csak nem fér majd bele az átlagos 3,5-4,5 kg mosógépbe. Magyarul ott állunk a három oldalon cipzáras (elméletileg) mosható matrachuzatunkkal a kézben és nem tudjuk fizikailag kimosni 140*200cm vagy afölötti méretben.

Tanács. Amennyiben Ön valóban levehető és mosható huzattal ellátott matracot keres, úgy érdemes a kereskedésben a kiszemelt termék vonatkozásában konkrétan rákérdezni, hogy a két huzat-fél egymástól szétválasztható-e? Amennyiben nem, úgy –nem állítom, csak feltételezem-, hogy Önt éppen becsapni szándékoznak. De az élet az már csak ilyen és szegény Vásárló, aki matrac vásárlásra adja a fejét.

Üdvözlettel:
Pálinkás László

MatracGuru. BioHome! Alváskultúra.












Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése